Wij zijn een burgerinitiatief van vrijwilligers, voor en door de inwoners van De Ronde Venen. Dus geen commerciële instelling.
Dit initiatief heeft als doel met inwoners schone zonne-energieprojecten te realiseren in verschillende woonkernen, zoals Abcoude, Amstelhoek, Baambrugge, De Hoef, Mijdrecht, Vinkeveen, Waverveen en Wilnis. De lasten worden door de inwoners gedragen, de eventuele lusten worden aan de inwoners uitgekeerd. Het initiatief is vormgegeven via een coöperatie die ook wordt gerund door diezelfde inwoners van De Ronde Venen. Momenteel heeft het initiatief meer dan 100 leden en het bestuur organiseert ten minste één keer per jaar een Algemene Ledenvergadering, waar de deelnemende inwoners (leden coöperatie) stemmen over belangrijke kwesties zoals te ontwikkelen initiatieven, beheerdersvraagstukken maar natuurlijk ook de financiële rapporten en bestuursinvulling.
Even voorstellen:
De Leden
De Vijf Bogen
In 2018 krijg hier het initiatief vorm.
De eerste productielocatie van de startende coöperatie is een feit!
Veenweidebad
Het vervolg op Baambrugge (voorjaar 2018) is in december 2019 de productie van het Veenweidebad opgestart.
Het bestuur
Het dagelijks bestuur
Voorzitter: Ruud Vlek
Secretaris: Erica van Doorn
Vacature: Penningmeester
Algemene bestuursleden
Rob Idma
Adriaan Bouwdewijn
Hans van Kessel
Algemeen bestuurslid(en)
Vacature: Webdesign
Vacature: Contentmanager
Partners
De coöperatie Zon op De Ronde Venen heeft tot doel de transitie naar duurzame energie middels zonnepanelen in de gemeente De Ronde Venen te helpen realiseren. Hierbij wordt de coöperatie gesteund door haar partners, die een belangrijke rol spelen in het succes van de coöperatie.Om onze projecten op een professionele manier te realiseren en de komende jaren ook op een professionele manier te blijven beheren, is de Coöperatie Zon op De Ronde Venen lid geworden van de landelijke coöperatie Zon op Nederland. Tevens zijn wij aangesloten bij EnergieSamen.
Energie Samen ondersteunt lokale coöperaties bij het realiseren van zonnestroom-projecten. Inmiddels maken daar al een 50-tal coöperaties gebruik van. Deze ondersteuning bestaat uit het delen van kennis en documentatie, een efficiënt en solide administratiesysteem, het afsluiten van contracten met energie-maatschappijen, banken, verzekeraars, en andere instellingen. Hierdoor kan een lagere kostenstructuur en een hoger kwaliteitsniveau gerealiseerd worden.
De gemeente De Ronde Venen heeft als doel om in 2040 klimaatneutraal te zijn! Ook de lokale overheid beseft dat ze dit niet alleen kan. Overheden, bedrijven, instellingen en bewoners hebben allemaal een rol in de energietransitie. De gemeente speelt een belangrijke rol in het bij elkaar brengen van deze partijen en in het stimuleren van initiatieven op het vlak van duurzaamheid.
De gemeente heeft een aantal opstartkosten betaald die het mogelijk hebben gemaakt de coöperatie op te richten en vergoedt de kosten van onze bestuursaanprakelijkheidsverzekering. De gemeente steunt daarnaast de coöperatie door waar mogelijk daken van gemeentelijke panden ter beschikking te stellen.